Zelhem 31-3-2022

 

2-daagse EURO-Cup Classic Trial in Zelhem. 

 

Graag willen wij hierbij de ZAMC – Zelhem, voorstellen aan alle potentiële deelnemers en bezoekers aan de Euro-Classic trial op 18-19 juni 2022. Wie en wat is de ZAMC ??

 

Zelhem is een trialbolwerk welke vanaf 1974 vanuit het niets is uitgebouwd tot een Internationale organisatie van allure. Veel nationale en internationale evenementen zijn inmiddels door deze enthousiaste club georganiseerd. Daarbij wordt de club vooral geroemd om zijn strakke, maar vooral ook om zijn relaxte manier van organiseren op de geweldige Motorsportaccommodatie

“de Langenberg”.

 

Aanvankelijk werden er alleen wedstrijden voor het club- en nationaal kampioenschappen georganiseerd, maar sinds dat medio 2000 de club officieel de beschikking over de enige echte “berg” in de regio als trialaccommodatie, is het helemaal los gegaan. Vervolgens werd er in 2010 ook nog een prachtig clubhuis gebouwd met alle noodzakelijke en wenselijke faciliteiten. Dat was tevens het sein om “over de grens” te kijken met als gevolg dat er in 2012 en 2017 trialwedstrijden voor het Europees Kampioenschap werden georganiseerd.

Voor dat het zover was moesten er natuurlijk hindernissen ( non stops ) gebouwd worden die geschikt waren voor de internationale ambitie.

In 2000 was de Langenberg door de Provincie Gelderland “overgedragen” aan de ZAMC als een kale pukkel in het landschap. Niet één steentje of stammetje was er te bekennen. Voortvarend werden er plannen gemaakt en gestart met de inrichting en aankleding van het bijna 8 ha grote terrein. Eerst nog met allemaal beton en steen spullen uit de buurt, maar al snel moest het beter en mooier en vooral ook natuurlijker.

Op enorm creatieve wijze werden vervolgens enorme rotspartijen opgekocht in Duitsland, België en Denemarken. Ook in Noord-Nederland werd een “bron” ontdekt waar geschikt materiaal gehaald kon worden. Naar schatting is ca. 1.000 ton rotsen e.d. op en tegen de Langenberg “geplakt”, alles met behulp van kundige en moedige kraanmachinisten. En dat alles voor het bereiken van het gewenste trialniveau. Daarbij dient ook nog opgeteld dat er ook nog eens ca. 4.000 mtr³ grond werd aangevoerd om al die rotsen, stenen, boomstammen etc. goed te “verankeren” maar ook om extra hoogte verschillen te krijgen. Hier is met recht de kreet bloed zweet en tranen van toepassing, waarbij dat laatste ( tranen ) slaat op de enorme kosten die deze exercitie met zich meebracht……….

Na die eerste EK wedstrijd in 2012 werd de club overladen met allerlei lof uitingen die weer tot gevolg hadden dat er nog een EK werd georganiseerd in 2017.  

Wederom volop lovende commentaren ! Het kon niet uitblijven,  de mouwen werden nog hoger opgestroopt , en ja, de club durfde de uitdaging aan en er werd in 2019 een trialwedstrijd voor het Wereld Kampioenschap georganiseerd.

Ondanks dat de Zelhemse berg natuurlijk een mini berg is vergeleken wat de EK en WK deelnemers bijna wekelijks krijgen voorgeschoteld, stond de trialwereld toen echt “op zijn kop” bij de prestatie die de Zelhemse club. Wat deze club hier presteerde geldt als “uniek”, zelfs voor de meest kieskeurige trialprofessional. Het was geweldig !!

 

We zouden het bijna vergeten, maar uiteraard organiseert de club sinds 1976 ( !! )  ook wedstrijden voor het Open Nederlands Kampioenschap ( ONK ) én een wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Jeugd ( al of niet gecombineerd met de ONK ).

Naast al dit topsport geweld krijgt ook de recreatieve kant van de trialsport veel aandacht van de club. Naast de wekelijkse trainingen op zaterdagmiddag en in de zomertijd ook op de woensdagavonden, worden er op jaarbasis 8 tot 10 clubtrials verreden met als bijzonderheid dat alle wedstrijden met echte controleurs worden verreden.

 

Niet alléén trial op het ZAMC motor menu !

  • De Zelhemse Auto-en Motor Club ( ZAMC)  – Zelhem is opgericht op 4 november 1972.
  • de Motorsportaccommodatie “de Langenberg” is sinds 2000 in eigendom / beheer van de club.
  • Zoals gezegd, vanaf 1974 gestart met trialactiviteiten. Organiseert elk jaar een wedstrijd voor het Ned. Kampioenschap, organiseerde in 2012 en 2017 een EK trial en in 2019 een WK trial. De club heeft ca. 130 actieve trialleden.
  • In 1978 is de club gestart met de organiseren van enduro wedstrijden. De rit heeft de naam gekregen van de grondlegger van de Zelhemse enduro, de “Jan van Beekrit”.

Al 7x werd de prestigieuze KNMV 2-daagse Kampioensrit door de club met succes georganiseerd. In 2008 werd zelfs, in samenwerking met een 2 buurtclubs , een enduro voor het Europees Kampioenschap georganiseerd.

Daarnaast worden er het gehele jaar door off road wedstrijden georganiseerd. Deze staan o.a. bekend als de “Jubelcross”, Köttelcross”, IJsbaancross, Gerstcross, Maiscross en de legendarische “Dut in de piep”, dé speciale off road-trialtraining. Let op !  Het fun gehalte is bepalend voor het succes !!!

De club heeft ca. 80 off-road/enduro leden

  • Medio 1990 gestart met toeractiviteiten. Jaarlijks worden op zondag en op woensdagavonden ca. 15 clubtoertochten verreden. Eén maal per jaar gaat men op stap voor een Internationaal weekend Daarnaast wordt 2x per jaar een zgn. KNMV rit verreden.

In het Jubileumjaar komt daar als noviteit bij een heuse “Toer-4 daagse van 8tot8”.

De club heeft ca. 90 toerleden

  • Sinds 2001 wordt er een jaarlijks VMC rit verreden, dit jaar de 21e editie van de “Zelhemse VMC rit”.          ( VMC = veteraan motoren club ) Dit is een tijdrit van ca. 100 km. die volgens een reglementair bepaalde gemiddelde snelheid moet worden afgelegd. Uiteraard wordt er gereden in verschillende categorieën.

Deelnemers met hun motoren uit bouwjaar ca. 1900 t/m 1940 komen hier helemaal aan het trekken.

 

Toch was het wedstrijdpalet nog niet compleet volgens de club. Wat er nog ontbrak was een wedstrijd uit de trial – oertijd, een wedstrijd voor de nestors van de sport, met motoren die eigenlijk in een museum thuis behoren. In 2017 was het zover, er werd de éérste Classictrial op “de Langenberg” verreden. De deelnemers aan deze wedstrijden waren aanvankelijk nog wat huiverig, met al zijn rotsen en stenen…….

Na die eerste wedstrijd sloeg de vrees voor “de stenen” om in pure enthousiasme. Er kon op

“de Langenberg” dus ook een prachtig Classis trial evenement georganiseerd worden, en zoals je inmiddels van de club verwachten mag, wordt er dat in 2022 ook nog eens een wedstrijd op het hoogste Classic niveau

 

In 2022 bestaat de ZAMC 50 jaar en dat moet gevierd worden !! Vanaf het begin dat er plannen gesmeed werden voor Jubileumactiviteiten met de Internationale Classictrial bovenaan het wensenlijstje.

Overleg met Martien Vermeulen de CTN en de Duitse coordinator van de Euro-Cup wedstrijden Bernd Kreutz hebben er toe geleidt dat de ZAMC – Zelhem is “toegelaten”  tot de illustere groep clubs die een dergelijke wedstrijd “mogen” organiseren. 

 

Op naar de éérste 2-daagse Euro-Cup Classic Trial op “de Langenberg” in Zelhem !!