ZAMC Hoofdsponsoren
Copyright © 2019 ZAMC All Rights reserved
Enduro

Veel motorliefhebbers voelen zich aangesproken tot de endurosport: de individuele strijd tegen de klok, soms over verharde maar vooral over onverharde wegen en zware landerijen en waar mogelijk in ander “ruig terrein”. De endurosport kent een serieuze nationale competitie waarbij de strijd voornamelijk in de (cross)proeven wordt beslist. Deze crossproeven vragen het uiterste van de rijders, want het gaat dan om pure snelheid met veel behendigheid en rijvaardigheid. De rijder dient echter ook een goed wedstrijdinzicht te hebben en vooral over de juiste mentaliteit te beschikken. De rijder en zijn motor moeten het helemaal samen doen in deze tak van sport. Hulp van derden is niet toegestaan, waardoor zelf kunnen sleutelen aan je machine een must is. Enduro vraagt dan ook om veelzijdigheid en doorzettingsvermogen van de deelnemers.

Deelname
Je kunt deelnemen in diverse categorieën. Dit wordt bepaald door cilinderinhoud, wedstrijd niveau( nationaal / internationaal ) en/of je leeftijd. Vooraf aanmelden en betalen is verplicht. Een enduromotor moet aan de wettelijke voorschriften voldoen om op de openbare weg te rijden en voor de rijder gelden de normale verkeersregels. Voorafgaand aan elke wedstrijd worden de motoren door KNMV officials aan een strenge keuring onderworpen.

Licenties
Door de KNMV worden enduro licenties verstrekt. Een daglicentie kun je ter plekke kopen. Met een KNMV-offroad licentie mag je, zonder bijbetaling voor een daglicentie, drie keer deelnemen aan een enduro naar keuze ( uitgezonderd de Kampioensrit ! ). Voor een licentie heb je een medische keuring (SMA) nodig. Dit geldt voor alle klassen.

Competitie in Nederland
Er zijn in Nederland ca.10 verenigingen die elk jaar een enduro organiseren om het zgn. Open Nederlands Kampioenschap. De wedstrijden zijn doorgaans één daagse evenementen, behalve de laatste wedstrijd van deze competitie. Deze laatste is traditioneel de zgn. KNMV 2-daagse Kampioens enduro waar een geïnteresseerde organisator de KNMV kan verzoeken dit evenement te mogen organiseren.
Gemiddeld nemen er tussen de 200 en 300 coureurs deel aan elke wedstrijd, waaronder deelnemers uit het buitenland . De competitie loopt van begin december tot / met november. In de zomermaanden wordt er in competitieverband niet gereden.

Jan van Beekrit - Zelhem
Sinds 1978 organiseert de ZAMC jaarlijks een enduro die meetelt voor het Nederlands
kampioenschap onder de naam “Jan van Beekrit”. Die naamstelling is een eerbetoon aan onze plaatsgenoot die in de zestiger en zeventiger jaren een toprijder was bij cross- en enduro wedstrijden. De in 1966 voor Jan opgerichte supportersvereniging werd in 1972 omgedoopt tot ZAMC zodat de naamstelling van onze enduro dan ook voor zich spreekt. De enduro route in Zelhem heeft elk jaar een lengte van ongeveer 60 kilometer en wordt door de categorie Nationalen 3x afgelegd en door de Inters 4x. Per ronde zijn er minimaal 3 zgn. crossproeven in “gebouwd” waarbij de proef op landgoed ’t Zand inmiddels legendarisch is, en als één van de mooiste proeven in Nederland wordt
beschouwd.

Ongeveer 150 clubmedewerkers zorgen er samen met de officials van de KNMV ieder jaar weer voor dat alles in goede banen wordt geleid. Vermeld dient te worden dat het organiseren van deze enduro slechts mogelijk is dankzij de medewerking van de gemeente Bronckhorst en de vele grondeigenaren.
Enduro