Op 1 oktober jl. namen 4 ZAMC’ers  deel aan VRO expert cursus van de KNMV.
Om 07.00 uur werd er verzameld bij het clubgebouw en vertrokken we met een beetje regen richting Lelystad naar de Politie Academie aan de Eendenweg waar de cursus gegeven wordt.
De rest van de dag bleef het droog hoewel het soms wel een beetje dreigde.
Het aantal deelnemers had gezien de eerste interesse die getoond werd wel meer kunnen zijn. Maar om het gezellig en leuk te hebben op zo’n dag waren er al genoeg.
Om precies te zijn vier deelnemers, Ronald Hezemans, Gerrit Woolschot, Benno Willemsen en Henk Hendriksen.
Bij aankomst en aanmelden werden we door de leider van de dag meteen doorverwezen naar ons tafelnummer waar koffie of thee  vrij verkrijgbaar was.
Onze daginstructeur kwam bij ons aan tafel zitten waarna we welkom werden  geheten door de dagleider.  Na een kort gesprekje werden we voorgesteld aan nog drie andere deelnemers in onze groep. Twee heren en een meisje met rijbewijs A2 wat ze over een half jaar na rijexamen gedaan te hebben in mag ruilen voor het grote A rijbewijs.
Om 09.00 uur zaten we weer op de motor waarbij we de instructeur volgden in de richting van het instructie circuit. Hier draaiden we eerst een paar verkenningsrondjes waarbij we ondertussen de smalle stukjes bochtenwerk ook even meepakten.
We zijn begonnen met het remmen in de bocht, kan dat? Ja, dat kan!  De instructeur gaf een demo en heeft goed uitgelegd hoe dat te doen. Een flink aantal keren moesten we dat doen en tussendoor als je terugkwam kreeg je individuele op- en aanmerkingen.
De volgende opdracht, rijden in de berm, zo van de weg af en de weg vervolgen in de hobbelige en in ons geval natte en glibberige grasberm. Een aantal keren doen en je wordt er vertrouwder mee en je leert er meer ontspannen mee omgaan. Tussendoor telkens stoppen op een speciale parkeerplek langs het circuit voor nader uitleg en soms voordoen.
Op de weg uitwijken voor obstakels, aan het stuur duwen in tegenovergestelde richting waar  je wilt gaan maar de motor met je lichaam de juiste kant opduwen.
Ik had het genoegen even bij hem achterop te zitten en voelen hoe hij dat deed, in plat Achterhoeks, gewoon nukken aan de motor met je lichaam. Tussentijds heel vaak weer uitleg hoe te doen.
Een tijdje rondjes rijden, om de beurt een ronde achter de instructeur en proberen zijn aanwijzingen speciaal in de bochten op te volgen. Rond de klok van 12 weer naar de kantine voor de lunch, zelfbediening, maar is inbegrepen in de prijs.
Rond 12.55 uur werd verwacht dat iedereen weer gekleed met de regenbroek aan bij de motor is zodat we om 13.00 uur weer naar het circuit konden. De waterbak stond op het programma, eerst een keertje rustig er doorheen rijden en dan een beetje sneller. Afstappen en weer instructie, je komt er achter dat water in feite niet zo erg is voor de motor mits de banden redelijk in orde zijn. Uitleg gekregen hoe te remmen in water als er zich plotseling iets voordoet op de weg. Gewoon “rustig” remmen en uitwijken naar links of rechts waar het maar kan.
Eén van de andere cursisten maakte het zo bont met het remmen en uitwijken dat hij toch onderuit gleed maar dat was op een droge weg ook gebeurd. De schade viel mee, alleen een richtingaanwijzer stuk en een vlekje op de broek.
Regenbroeken weer uit en nu over banden en balken rijden. De instructeur demonstreerde het, rolde een band richting de balk, rolt er gewoon overheen, stuitert niet eens. Toen wij met de motor met een snelheid van 60/65 km er over heen reden merk je de band  niet eens. De balk voel je wel maar de motor loopt gewoon rechtdoor. Met losse handen gedaan, niets aan de hand, dus bij zulke obstakels geen gekke kapriolen uithalen maar gewoon er over heen rijden.
Dan remmen als er ineens bijvoorbeeld zand op de weg ligt, hard remmen tot je er bent, rem loslaten tot je er voorbij bent en dan weer remmen, een aantal keren gedaan dan word je er ook nog vertrouwd mee.
Nog weer rondjes gereden zoals voor 12.00 uur maar nu in tegenovergestelde richting.  Om beurten weer achter de instructeur en proberen zijn aanwijzingen op te volgen, telkens weer de smalle weggetjes met de korte bochten er weer bij nemen.
Om 16.15 uur  weer richting de kantine en daar werden de ervaringen uitgewisseld. Je komt dan tot de conclusie dat we het allemaal een leerzame dag vonden en dingen hebben geleerd en gevoeld waar je in de praktijk wat aan hebt. Een leerzame dag. Wij zijn het er met z’n vieren over eens om volgend seizoen te overwegen weer zoiets te doen, bijvoorbeeld VRO bochten.
Groet,
Henk Hendriksen
Toer
Copyright © 2018 ZAMC All Rights reserved
ZAMC Hoofdsponsoren