16 april KNMV ONK & NKJ combiwedstrijd

De ZAMC wil persé dat de trialsport voor vol wordt aangezien, daarom wordt er voortdurend geëxperimenteerd en uitdagingen aangegaan !

 

Dat de ZAMC altijd aast op primeurtjes is een bekend gegeven. Voor de a.s. ONK Trial op 16 april wordt weer zo’n primeur uit de hoge hoed getoverd. De Franse kampioen 2022 Gaël Chatagno komt naar Zelhem om deel te nemen aan de wedstrijd. Op zichzelf is de deelname van deze toprijder niet zo geheel bijzonder, maar wat wel het zo apart maakt is dat hij al enkele jaren deelneemt aan de Internationale trialcompetities met een volledig elektrische motor ( Electric Motion ) en daarmee is hij gelijk topfavoriet is voor de overwinning in Zelhem !

ONK + NK jeugd trial.

Op zondag 16 april worden op de prachtige motorsportaccommodatie “de Langenberg” in Zelhem

de 2e wedstrijd voor de nationale titel in het ONK (Open Nederlands Kampioenschap) verreden. Tevens komt de nationale jeugd aan de start voor hun NK wedstrijd.

De ONK trialcompetitie bestaat in 2023 uit 6 wedstrijddagen die respectievelijk verreden worden in Maasbree ( 12 maart ), Zelhem ( 16 april ), Arnhem ( 30 april ), Schijndel ( 11 juni ), Europoort ( 24 sept. ) en Nunspeet ( 21 okt. ). In deze 6 wedstrijden zal in de diverse categorieën gestreden worden om die felbegeerde titel. De jeugd heeft nog 3 extra wedstrijddagen in Breda ( 3 sept. ) en Apeldoorn ( 28/29 okt. ) voordat bekend wordt wie de kampioen is.

Elektrisch trial rijden in opkomst !

Bij de club in Zelhem is het nieuwe fenomeen al duidelijk zichtbaar. Meerdere leden hebben een elektrische “brommer” aangeschaft en zijn “geruisloos”, maar erg fanatiek hun hobby aan het beoefenen tijdens de trainingen en clubwedstrijden.

Nog maar een paar jaar terug, toen de eerste elektrische motoren hun intrede deden, werd je uitgelachten als je met “zo’n ding” op de baan kwam. Wie wil nou met zo’n machientje rondrijden, zo’n fluitketel, je wil toch geluid horen als je je hobby beoefend ! Dat geluid, nog los van alle technische vernuft, geeft toch een extra dimensie aan het motorrijden……..

Toch kwam het kantelpunt eerder dan verwacht. Enkele jaren na de introductie van de eerste elektrische motoren zie je inmiddels in alle takken van de motorsport deelnemers verschijnen met hun nieuwe aanwinst, een E-motor. Waarschijnlijk deels uit nieuwsgierigheid, deels omdat de prestaties van de motoren boven verwachting zijn en toch ( waarschijnlijk) ook omdat men betrokkenheid heeft met de milieuproblematiek. Maar de acceptatie komt óók omdat Internationaal deelnemers laten zien met ze met de elektrische motoren absoluut competitief materiaal ter beschikking hebben. Kortom; de koudwatervrees is voorbij, je staat niet meer voor gek als je met deze nieuwe technieken op de wedstrijdlocaties komt. Om dit allemaal nog eens  extra te onderstrepen heeft de ZAMC de Internationaal absoluut beste rijder van dit moment gestrikt op een E-machine om te komen deelnemen aan de ONK in Zelhem.

De competitie.

We verwachten bij de ONK klasse ca. 40 deelnemers. In de topcategorie, de Inters 1, zal Randy Kerstjens ( Venlo ) natuurlijk proberen zijn kampioenstitel uit 2022 zo goed mogelijk te verdedigen, al gokken we erop dat hij niet tegen het Franse geweld van Gaël Chatagno is opgewassen. Ook starten hier enkele Belgische deelnemers. Erg nieuwsgierig zijn we vooral naar het optreden van onze ZAMC troef Jasper te Mebel ( Silvolde ) Dit jaar voor het eerst actief in de hoogste trialcategorie en dat op zijn thuisbaan in Zelhem, dat wordt nog best een uitdaging !

Bij de klasse Inters 2. Is het helemaal open wie hier op de hoogste trede van het podium zal komen te staan, maar omdat in deze klasse diverse ZAMC leden aan de start staan gaan we er vanuit dat onze clubleden hoge ogen gooien.

Bij de NK- jeugd wedstrijd worden ca. 30 deelnemers verwacht. Hier is het bij de eerste wedstrijden van een nieuw seizoen volstrekt onmogelijk te voorspellen welke talentvolle deelnemers er met de prijzen aan de haal gaan. Maar het is wel de categorie waar onze toekomstige toprijders zich gaan manifesteren.

De wedstrijd in Zelhem.

Zoals altijd kan men rekenen op een mooie wedstrijd in Zelhem. De ZAMC heeft bij voorbaat al enkele hindernissen flink “op de schop” genomen, met enkele flinke extra obstakels. Daarnaast is het natuurlijk altijd interessant te zien welke rijders ( sters ) er in een nieuw seizoen progressie geboekt hebben, vooral ook omdat bepaalde deelnemers in een nieuwe ( hogere ) categorie zijn gaan rijden. Daarnaast heeft de ZAMC, als enige organisator in Nederland met EK en WK-wedstrijd ervaring, een status hoog te houden die hun verplicht om er weer “iets moois” van te maken !

Graag allemaal tot ziens op de Langenberg