De circa 60 deelnemers mogen uitsluitend aan deze wedstrijd deelnemen met een motor met een bouwjaar van vóór 1940…… Vaak worden ze als een “rijdend museum” aangemerkt en dat is ook wel te begrijpen. De landelijk opererende VMC organisatie ( ca. 1200 leden/donateurs ) heeft als doelstelling deze historische motoren al of niet gerestaureerd aan het grote publiek te tonen. De rit, zoals in Zelhem, is daar een goed voorbeeld van. En dat er prachtige staaltjes “oude techniek” in Zelhem aanwezig zijn staat wel vast, wat te denken van de George Richard uit 1904, met eigenaar/berijder Mark de Boer uit Lottum (L) aan het stuur.

Diverse Achterhoekse deelnemers/sters, sommige zelfs met een duo of zijspanpassagier, komen aan de start. De deelnemende motoren worden in 5 categorieën ingedeeld op basis van de leeftijd van de motor. Aantal cilinders of cilinderinhoud speelt hierbij geen rol.

Er is door de ZAMC een rit van ca. 100 km. uitgezet in de Achterhoek, opgedeeld in een wedstrijdgedeelte van ca. 65 km. en een toergedeelte van ca. 35 km. De deelnemers moeten met een gemiddelde snelheid van 36 km. het wedstrijddeel afleggen, niet zo eenvoudig als je geen kilometerteller mag gebruiken en als je niet weet waar de diverse tijdcontroles onderweg staan opgesteld. Er moet dus puur op het gevoel gereden worden……

S ’morgens voor aanvang van de rit staan al deze motoren keurig opgesteld voor de nieuwsgierige gezichten van de bezoekers. ( p.s. er mogen ook deelnemers aan de start komen met een zgn. klassieker, dat zijn motoren die minimaal 25 jaar oud zijn, maar deze deelnemers hebben een bijrol in het programma )